Almapálinka készités
A friss és technológiailag érett egészséges almákat egy nagy villanymotor meghajtású darálóval ledaráljuk, majd műanyag hordóba tesszük úgy, hogy a hordó ne legyen teljesen tele. Az erjedésre kell a kimaradt hely. Naponta két-háromszor megkeverjük . A hordó le van csukva de nem feszesen. Ha a hőmérséklet 20 fok C körül van általában 7-8 nap elteltével befejeződik az erjedés. Ekkor már leáll a forrás és egy lekvárszerű cefrét kapunk. A cukorfokot is meg lehet mérni , de ha már van tapasztalatunk akkor már ránézésből is tudjuk, hogy mikor alkalmas a cefre főzésre. Ajánlatos az alma cefrébe pektinbontó anyagot keverni, ami bontja az alma sejteket igy jobban felszabadul a cukor és jobb lessz az alkohol képződés valamint élesztőt , hogy gyorsabban induljon az erjedés!
Desztiláláskor a cefrét a kazánba öntjük a harangot mi gumi szalaggal zárjuk de lehet korpás anyaggal vagy egyszerű sárga földel is, a lényeg , hogy jól zárjon és ne engedje ki a gőzt. Ezt követi a tüzelés. Amikor megindul folyni a vodka akkor fokolóval megmérjük , hogy mennyiről indul. Addig engedjük folyni amig a fokolón mért érték nem mutat 5- gradot. Ezután következik a legveszélyesebb munka, vagyis a forró cefre kiengedése a kazánból ezt a műveletet pedig a mosás követi. Alapossan ki kell mosni mert a bennemaradt anyag késöbb ront a minőségen. Mi az ún. tisztázást másik kazánban végezzük amely kissebb űrtartalmú. Az előbb kifolyt vodkát most beöntjük a kazánba és jól lezárjuk . Ismét tüzelünk lassan. A metilalkohol káros nagyon és veszélyes az egészségre főleg a szemre de nagyobb mennyiségben halált is okozhat, ezért mentesitjük a pálinkát tőle úgy, hogy egy befőtes üvegbe ( elvágott átlátszó flakonba) vizet teszünk és a kifolyó alá tesszük. Addig engedjük bele a meginduló folyadékot (metilalkoholt) amig el nem vállik a három anyag egymástól ill. viz-metil- pálinka. Ezt követően már csak figyelnünk kell , hogy mikor lessz kész a főzés vagyis amikor a kifolyónál mért érték a fokolón 16 gradot mutat. A grad 2,5 szerese a fok.
Üvegbalonba vagy hordóba pihentetjük a pálinkát pár hónapig. Akkor desztvizzel beállitjuk a kivánt erősséget és következik a palackolás.
Egészségükre!
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Tisztelt weboldal!
A következő lenne a kérdésem, hogy a cefre alkohol értéke 12 fok/egy hete vágtam össze az almát, és a levéből mértem a fokot), most vinném be 20 fokos hőmérsékletbe, hogy ki tudjon forrni.
Érdemes cukrot tennem bele, és ha igen mennyit?
A mennyiség kb. 160kg
Üdvözlettel,
Albert
budapest
hegvari, 2014.10.28 20:03Két hete vettem 180 l körtecefrét. Elég jó szeszszagu volt,de csak darabova volt,ezért fúrószárral átkevertem,így olyan ekvárszerü lett. tettem hozzá pektinbontót, 4 kg cukrot és 5 dk.élesztőt.Sajnos nem veszem észre,hogytovább forrna,egyhét után kezdett kicsit pötyögni.Most kifőztem belőle 20 litert ,de még 1 lit.páinka sem lett. Nem tudom,hogy most mit tegyek,várjak még ,hátha tovább forr,vagy inkább gyorsan főzzem ki,hátha tovább gyengül . Ha kérhetném,gyors választ,Köszönöm !
Re: budapest
Recsó, 2014.11.05 13:48Elnézést a késedelmes válaszért. Ha jól értem ez 3 hetet jelent,azonban nem tudom, hogy mennyit állt a gazdánál, és milyen hőmérsékleten volt tartva. Bár azóta eltelt már még egy hét, elméletileg a forrásnak vége kellene, hogy legyen már régen. Nekem nagyon gyanús a dolog.
Re: Re: budapest
hegvari, 2014.11.05 19:13Most már arra lennék kiváncsi,hogy ha a cefre már kiforrott,akkor volt-e értelme,hogy pektinbontót és cukrot és élesztőt is tettem bele? egyébként még van 100 l. cefrém,mertmég nem főzöm,mertmég mindig pötyög ,ésszéndioxid bunda van a tetején,mert a gyufa lángja azonnal elalszik a tetején.
Re: Re: Re: budapest
Recsó, 2014.12.12 00:23Nem sok értelmét látom. Egyébként azt gondolom, ha a gyümölcs kellő mértékben van pépesítve akkor az erjedés rendben megy végbe pektinbontó nélkül is. Cukor minek bele?
budapest
hegvari, 2014.11.13 19:25Elnézést kérek,de szeretném,ha a 11.05-i válaszbeirásomra még reagálna! Kösz!
budapest
hegvari, 2014.10.06 20:16szeretném megtudni,hogy melyik gyümólcsből készitett cefrébe kell savpótló/citromsav/?Pl. a birs és alma keverékbe kell-e?Vagy ha időben ki van főzve,akkor nem fontos?
Re: budapest
Recsó, 2014.10.10 11:03Mindegyikbe mely kevés savtartalommal rendelkezik, savat beállítani pH 3 ra.
Győr
Attila , 2014.02.27 17:26
Érdeklődnék hogy már 3hete hogy le főzettem az alma pálinkám, de mint ahogy a főzőben mondták nem tisztult le.
Az mitől lehet? Ízre viszont jó.
Re: Győr
Recsó, 2014.03.05 00:05Elgyengítették, vagy szűrje át párszor mondjuk vattán lassan, ha nem tisztulna le adjon hozzá kevés magas szeszfokú pálinkát, esetleg tiszta alkoholt (ettől már nem lesz saját a pálinkája), kicsit macerás a dolog, vagy főzze le ismét ha teheti.
Re: Re: Győr
Attila, 2014.03.06 18:50
Az a helyzet hogy minden hol olvasgattam és találtam rá magyarázatot is hogy mi lehet a baj.
Kozmaolajok által okozott zavarosodás
A pálinka opálos, zavaros.
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).
kipróbálom ezt és ha nem használ akkor amit te írtál.
köszönöm a válaszod
Re: Re: Re: Győr
István, 2014.09.09 11:44Ha a kozmaolajtól zavaros a pálinka, akkor ki kell fagyasztani hűtőládában, majd egyszerű szűrőkével mint a húslevesről a habot, le lehet szedni a kozmaolajat.
budapest
hegvari, 2014.08.05 13:08Létezik-e,hogy a kész páinkába beletett aszalt gyümölcs/ágyasnak/,csökkenti a pálinka szeszfokát??? Tehát, magába szivja,é egykicsit zavaros is lesz? Üdv:H.J.
simon3253@freemail.hu
Simon László, 2014.02.21 15:40
Tisztelt Cím!
Lehet-é még most jó minőségű étkezési almából pálinkát főzni (400 kg)
Üdv: S.L.
Bpest
hegvari, 2013.11.30 18:45A leégett pálinkába bele kell tenni az aktiv szenet,vagy átszürni rajta?akkor a pálinka veszit -e az erejéből,és az aromájából?
nagyalbert1976@gmail.co
Nagy Albert, 2015.11.03 14:37